sobota, 6 lutego 2016

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM



Składniki na blaszkę o średnicy 23cm:
  • 160g ciastek (u mnie pełnoziarniste kruche)
  • 30g roztopionego masła
Na masę serową:
  • 500g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego lub przeciśniętego przez praskę), w temp. pokojowej
  • 3 jajka, w temp. pokojowej
  • 250ml śmietany kremówki 30%, w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Na mus truskawkowy:
  • 300-400g truskawek (u mnie mrożone, nie rozmrażane uprzednio)
  • 100g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250ml śmietany kremówki 30% (mocno schłodzonej


Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopione masło oraz pokruszone ciastka zmiksować na "piasek". Wysypać je na dno formy, wyrównać i lekko przyklepać dłonią. Wstawić do piekarnika i piec około 12-15 minut. Wyjąć i odstawić do przestudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 stopni.

Składniki masy serowej włożyć do misy miksera i zmiksować, tylko do połączenia składników, nie za długo. Przelać ją na podpieczony spód z ciasteczek, wstawić formę do piekarnika na 150 stopni i piec ok. 45-50 minut.Powierzchnia powinna być ścięta, nie płynna. Wyjąć, przestudzić.

Przygotować mus: zamrożone truskawki, sok z cytryny i cukier włożyć do rondelka i podgrzać, aż cukier się rozpuści. Masę truskawkową zmiksować na mus i odstawić na chwilkę. 
Żelatynę w kubeczku zalać taką ilością wody, żeby ledwo przykryła proszek, zamieszać i zostawić na 10 minut. Przelać do czystego rondelka i podgrzewać mieszając (nie może się zagotować!). Gdy całkiem się rozpuści (około 30-60 sekund) zdjąć i wlać do musu truskawkowego. Wymieszać i przestudzić (ale nie całkiem, żeby nie stężała za bardzo).

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić w dużym naczyniu, na sztywno. Dodać mus truskawkowy i ręcznie wymieszać (najlepiej łopatką lub szpatułką), delikatnie ale dokładnie. Różową masę wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
Przed podaniem ozdobić pokruszonymi ciasteczkami, bezami lub truskawkami i miętą. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz