sobota, 13 lutego 2016

ROLADKI Z KURCZAKA Z GORGONZOLĄ, SZPINAKIEM I MASŁEM SEROWO-ZIOŁOWYM





Składniki na 2 mniejsze porcje lub 1 większą:
  • 1 pierś kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku lub szczypta sproszkowanego
  • szczypta majeranku
  • 100g sera gorgonzola (można zastąpić kozim serem lub Blue Cheese), w temp. pokojowej
  • duża garść świeżych liści szpinaku
  • 50g masła, w temp. pokojowej
  • 2 łyżki posiekanych ziół - natki pietruszki, szczypiorku
  • szczypta suszonych płatków chilli
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.

Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na dwa filety, każdy lekko rozbić tłuczkiem (delikatnie, żeby nie rozerwać mięsa). Każdy filet posypać solą, pieprzem i majerankiem, natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Nakładać małe porcje sera gorgonzola -zużywając połowę porcji z przepisu!- (można też rozsmarować je grubszą warstwą) oraz liście szpinaku. Zawijać mięso w roladki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - łączeniem do spodu, żeby się nie rozpadły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35- 45 minut (w zależności od wielkości roladek).



W międzyczasie w miseczce rozetrzeć widelcem 50g masła oraz pozostałą gorgonzolę, dodać posiekane zioła oraz chilli. Wymieszać starannie na niemal gładką masę. Odstawić na chwilę.



Upieczone roladki wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzu. Na wierzch położyć sporą porcję masła serowo-ziołowego. Podawać z sałatką z pomidorów, rukoli i suszonych pomidorów, gdy masło zacznie się rozpuszczać. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu na roladki: www.theorganickitchen.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz