czwartek, 25 lutego 2016

SAŁATKA Z BATATAMI, AWOKADO, FETĄ 

I ORZECHAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 1 większy batat (słodki ziemniak)
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • garść roszponki
  • kawałeczek sera typu feta
  • garść orzechów pekan
  • świeży koperek
Na dressing:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego koperku 
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Batata wyszorować, przekroić na 4 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Cząstki batata skropić oliwą i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. Po upieczeniu przestudzić, usunąć skórkę i pokroić na niezbyt cienkie półplasterki. Delikatnie osolić, odstawić.

Składniki dressingu wymieszać razem w kubeczku, odstawić na chwilkę.

Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić miąższ na półplasterki lub cienkie cząstki. Skropić sokiem z cytryny, żeby zbyt szybko nie ściemniało. 

Na talerzu lub półmisku rozłożyć roszponkę, plasterki batata oraz awokado. Posypać orzechami i pokruszoną fetą. Polać dressingiem i lekko przemieszać. Ozdobić koperkiem i lekko doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać natychmiast. Smacznego! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz