czwartek, 11 lutego 2016

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM KAWOWO-CZEKOLADOWYM, 

BATATAMI PIECZONYMI ZE SKÓRKĄ 

I PIKLOWANYMI RZODKIEWKAMI



Składniki na 2 porcje:

Na polędwiczkę:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Na sos:
  • 2 płaskie łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki wina (lub wody)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrego sosu chilli
  • 2 łyżki masła
  • 3 kostki czekolady gorzkiej, posiekanej
Na bataty:
  • 1 większy batat
  • sól, pieprz, odrobina oleju  
Na pikle:
  • garść rzodkiewek
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki octu winnego białego
  • 1-2 łyżeczki soli  
Zacząć od przygotowania rzodkiewek: umyte i pozbawione liści rzodkiewki przekroić na połówki. Do słoika wlać wodę i ocet winny, oprawić solą, wymieszać. Wrzucić rzodkiewki (powinny być całkowicie zanurzone w zalewie), w razie potrzeby zwiększyć ilość zalewy zachowując proporcje. Przykryć, wstawić do lodówki na min. 20-30 minut ( a najlepiej 2h). 



Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Batata dokładnie wyszorować, przekroić wzdłuż na pół. Małe naczynie żaroodporne/blaszkę posmarować odrobiną oleju, ułożyć na nim batata przekrojoną stroną do góry. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić je do piekarnika i piec około 30-35 minut, bez przykrywania. 



Polędwiczkę oprószyć solą i pieprzem, można przekroić na 2-3 części. Na patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju, ułożyć na niej mięso i smażyć na sporym ogniu przez 4-5 minut, obracając w trakcie. Obsmażone mięso zdjąć z patelni, odłożyć na talerz.
Na tej samej patelni przygotować sos.

Polędwiczkę pozostawić na talerzu na kilka chwil, po czym włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika. Piec w 190 stopniach około 10-15 minut, w zależności od preferowanego stopnia. Po wyjęciu z piekarnika mięso odłożyć na kilka minut, żeby odpoczęło, wówczas będzie delikatniejsze w smaku.

Na rozgrzaną patelnię po smażeniu mięsa dodać powidła, przesmażać mieszając około minutę. Wlać wino lub wodę, zagotować całość i odparować większość płynu. Zmniejszyć ogień, dodać cynamon i kilka łyżek naparu z kawy. Doprawić sosem chilli (regulując ostrość według potrzeb). Mieszając od czasu do czasu, gotować na małym ogniu 3 minuty. Dodać masło i mieszając, gotować całość jeszcze ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić czekoladę i rozpuścić. 



Na talerzu lub półmisku nalać trochę sosu. Polędwiczkę pokroić w plastry i ułożyć na sosie. Obok podać piklowane rzodkiewki z garścią roszponki, oprószyć świeżo zmieloną solą gruboziarnistą. Podawać od razu, z pieczonymi w skórce batatami i lampką wina. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu na polędwiczkę: Karol Okrasa dla Kuchni Lidla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz