piątek, 19 lutego 2016

ZUPA LASAGNA (LAZANIOWA)



Składniki na 3 porcje:
  • 1-2 kawałki kiełbasy zwyczajnej
  • olej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • mała szczypta suszonych płatków chilli
  • puszka pomidorów krojonych lub szklanka passaty
  • 0,5 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • mieszanka serów - u mnie gouda, parmezan, feta 
Do podania:
  • 2 porcje ugotowanego grubego makaronu, np. rurki lub  łazankowy
  • natka pietruszki lub świeże liście bazylii


Z kiełbasy usunąć skórkę i pokroić miąższ w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić kiełbasę. Podsmażać przez kilka minut. Dodać cebulę, czosnek, oregano i chilli. Smażyć mieszając na średnim ogniu przez około 3 minuty. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą lub passatę, bulion i zagotować. Dodać liście laurowe, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować pod lekkim przykryciem przez 30 minut, w razie potrzeby rozrzedzając wodą.

W międzyczasie ugotować makaron. Twarde sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, fetę pokruszyć. Wszystkie rodzaje sera wymieszać razem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.




Do garnka z zupą dodać ugotowany makaron, zdjąć z ognia. Gorącą zupę nalewać do talerzy, na środek nakładać sporą porcję mieszanki serów. Posypać posiekaną natką lub bazylią. Smacznego! :)

*) Zupa jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień; warto jednak makaron i sery przechować oddzielnie, żeby nie rozmiękły w zupie.




Inspiracja przepisu: www.afarmgirlsdabbles.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz