poniedziałek, 1 lutego 2016

CROSTINI - GRZANKI Z GRUSZKĄ 

I GORGONZOLĄ




Składniki na 1 porcję (osobę):
  • 4 małe kromeczki bagietki/bułki
  • 1 gruszka (np. odmiana Konferencja)
  • 1/4 średniej czerwonej cebuli
  • kawałek sera gorgonzola
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków mięty (można zastąpić bazylią lub rukolą)
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Cebulę pokroić w piórka, gruszkę w cienkie plastry. Cebulę i gruszkę otoczyć w oleju, przyprawić lekko solą i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Piec około 15-20 minut.


W międzyczasie opiec kromki pieczywa w tosterze (lub na blaszce w piekarniku). Upieczone gruszki z cebulą rozłożyć na każdej kromeczce, posypać pokruszoną gorgonzolą. Wstawić do piekarnika na 1-2 minuty, aż ser się rozpuści. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na talerz lub deskę. Polać lekko miodem i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Ozdobić posiekaną miętą. Podawać natychmiast. Smacznego! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz