piątek, 7 lipca 2017

GLAZUROWANE UDKA Z KURCZAKA 

Z PAK CHOI



Składniki na 2 porcje:

  • 4-6 podudzi (pałek) z kurczaka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-6 łyżeczek sosu sojowego
  • 2 kapustki pak choi, pokrojonej w niezbyt grube paski 
  • garść płatków migdałów i posiekanych orzechów
Pałki z kurczaka umyć, osuszyć, ewentualnie zdjąć skórę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i włożyć udka. Smażyć na średnim ogniu z jednej strony przez 2 minuty, obrócić. Lekko oprószyć solą i pieprzem oraz majerankiem. Smażyć kolejne 2-3 minuty. 

Ząbek czosnku rozgnieść i wrzucić na patelnię. Smażyć przez minutę, po czym podlać nieco wodą i oprószyć mięso papryką. Zmniejszyć ogień i dusić przez 8-10 minut, w razie potrzeby podlewając wodą w niewielkiej ilości. 

Gdy woda w większości odparuje, polać każde udko łyżeczką sosu sojowego. Podsmażać udka, obracając je ze wszystkich stron tak, by dokładnie pokryły się glazurą. Sprawdzić mięso widelcem, jeśli jest już miękkie, udka zdjąć na talerz.

Na oddzielną patelnię wlać łyżkę oleju i wrzucić posiekaną kapustkę pak choi. Smażyć ją na średnim ogniu, często mieszając, przez około 4-5 minut. Pod koniec wrzucić orzechy i migdały, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć i podawać razem z udkami. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz