sobota, 2 czerwca 2018

GRILLOWANY SER HALLOUMI Z SOSEM ZIOŁOWYM I WARZYWAMI



Składniki na 2 osoby:

  • opakowanie sera greckiego halloumi (ok.225g)
  • 1 papryka (np. żółta)
  • 1 duży, mięsisty pomidor
  • odrobina oliwy lub oleju
  • liście sałaty do podania
Na sos ziołowy:
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju 
  • kilka rzodkiewek, drobniutko posiekanych
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • szczypta pieprzu
  • odrobina soli (ser jest wystarczająco słony)


Zacząć od przygotowania sosu ziołowego, powinien postać min. 10 minut, żeby smaki się przegryzły.
Wszystkie składniki na sos wymieszać razem w kubeczku, przykryć i najlepiej wstawić do lodówki.

Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Ser halloumi wyjąć z opakowania, odcisnąć z zalewy na ręczniku papierowym i pokroić w plastry o grubości ok. 1cm. Obtoczyć je na chwilkę w oleju i kłaść na aluminiowej tacce na grillu (lub patelni grillowej). Paprykę pokroić w niewielkie kawałki, również obtoczyć w oleju i położyć na grillu. Ser smażyć przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą lekko zrumienione, ale jeszcze nie rozpuszczone. Zdjąć i odsączyć z oleju na ręczniku papierowym.
Paprykę grillować nieco dłużej, jeśli wolimy miękką, lub krócej żeby pozostała chrupiąca.

Na liściach sałaty układać grillowane plastry halloumi oraz paprykę, polać obficie sosem ziołowym. Podawać z pomidorami oraz napojami chłodzącymi ;) Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz