czwartek, 7 czerwca 2018

NALEŚNIKI Z FETĄ I SZPINAKIEM



Składniki:

Na farsz:

  • 2/3 opakowania sera typu feta
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego/śmietany
  • kilka suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • zioła sycylijskie Kamis (lub dowolna mieszanka suszonych ziół)
  • liście świeżego szpinaku (mniej więcej 4-5 dużych garści)
  • łyżeczka oleju
Na naleśniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 6-8 łyżek mąki pszennej
  • łyżka oleju

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować mikserem na gładką masę, dodając ewentualnie mleka lub mąki tak, aby miała konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię do naleśników bez smarowania jej olejem (wystarczy ta ilość, która została zmiksowana). Smażyć cienkie naleśniki, odkładać na talerz i przykryć drugim talerzem, żeby nie wystygły za szybko.

Liście szpinaku pokroić z grubsza na szerokie wstążki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić szpinak i smażyć przez około 2 minuty, mieszając. Przełożyć na durszlak, żeby nadmiar płynu się odsączył. 

Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki lub na niewielkie kawałki. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. W misce rozetrzeć widelcem fetę z jogurtem/śmietaną oraz sporą szczyptą ziół sycylijskich. Dodać suszone pomidory, czosnek oraz odsączony szpinak, wymieszać. 

Nakładać farsz na naleśniki, zwijać w rulony, podawać od razu. Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz