wtorek, 12 czerwca 2018

SAŁATKA Z SEREM PLEŚNIOWYM 

I TRUSKAWKAMI



Składniki na 3 porcje:

  • 10-12 liści sałaty
  • 2 garście listków świeżego szpinaku baby
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ok. 12 truskawek
  • garść kiełków rzodkiewki lub brokuła
  • ser z niebieską pleśnią (blue cheese)
Na dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz   

Zacząć od przygotowania dressingu: wszystkie składniki wymieszać w kubeczku i odstawić na ok. 10 minut. 

Liście sałaty porwać dłońmi na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w cieniutkie piórka. Truskawki przekroić na pół lub na ćwiartki. Ser pokroić w niewielką kostkę.

Warzywa, truskawki oraz ser pleśniowy ułożyć fantazyjnie na półmisku i lekko przemieszać; polać dressingiem na kilka minut przed podaniem. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz