piątek, 30 stycznia 2015

KOTLECIKI Z TUŃCZYKA  Z ZIOŁAMI



Składniki na 3 porcje (8 małych kotlecików):
  • 250g tuńczyka z puszki w sosie własnym (waga po odlaniu zalewy)
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 mała bułka (najlepiej czerstwa)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła do smażenia
Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem . Bułkę rozerwać i sam miąższ porwać na małe kawałeczki. 
Wszystkie składniki starannie wymieszać w misce. Spróbować, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Masa powinna sprawiać wrażenie trochę zbyt suchej. Wstawić na pół godziny do lodówki; po tym czasie tuńczyk puści sok i masa będzie idealnie wilgotna. 
Zwilżonymi dłońmi formować małe, okrągłe kotleciki, lekko spłaszczone.  
Na patelni rozgrzać olej razem z masłem, delikatnie kłaść kotlety i smażyć po ok.3 minuty z każdej strony. 
Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką lub na zimno z odrobiną majonezu. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www. simplyrecipes.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz