czwartek, 22 stycznia 2015

TAJSKA ZUPA MARCHEWKOWO - KOKOSOWA




Składniki na 3 porcje:
  • 3 łyżki masła
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 litr bulionu
  • 200ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki sosu tajskiego chilli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra do ozdoby
Marchew obrać, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno. Rozpuścić masło w garnku, dodać cebulę, lekko osolić i mieszając zeszklić. Dodać marchew i mieszając dosyć często, podsmażyć całość około 15 minut na wolnym ogniu.
Gdy marchewka zmięknie, wlać bulion oraz mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień, wlać 2 łyżki sosu chilli i gotować około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. 
Zdjąć garnek z ognia, lekko przestudzić i zmiksować zupę na gładki krem. Znów postawić na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem lub kolejną łyżką sosu chilli, ewentualnie rozrzedzić odrobiną gorącej wody.
Podawać z listami kolendry i ryżem Basmati.

Inspiracja przepisu: www.bonappetit.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz