sobota, 3 stycznia 2015

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW, MANDARYNEK, RUKOLI I FETY



Składniki na 5-6 porcji:
  • 3 duże buraki
  • 100g sera typu feta
  • 3-4 garście rukoli
  • 3-4 mandarynki
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oliwy (plus trochę do pieczenia)
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Buraki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym (nie obierać!). Natrzeć je oliwą, solą i pieprzem, każdy owinąć folią aluminiową i wstawić na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 60-80 minut, aż będą na tyle miękkie, że widelec wbity przez folię wejdzie miękko jak w masło. Wyjąć, ostudzić, wyciągnąć z folii aluminiowej i obrać ze skórki. Pokroić na cienkie półplasterki lub mniejsze kawałki, według gustu.

Fetę pokruszyć na małe kawałeczki. Mandarynki obrać i pokroić na niewielkie kawałki (wielkości mniej więcej pół cząstki). Rukolę umyć i osuszyć.

Przygotować sos: 
Miód, musztardę, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz i ocet balsamiczny wymieszać w kubeczku (można dodać więcej oliwy). 

Na półmisku rozłożyć plasterki buraków, mandarynki i rukolę. Polać połową sosu. Posypać fetą i orzechami, ozdobić resztą sosu.
Podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: Dominika Wójciak dla kulinarni.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz