wtorek, 27 stycznia 2015

ZUPA Z BURAKÓW Z IMBIREM 

I MLEKIEM KOKOSOWYM



Składniki na 4 porcje:
  • 2 duże buraki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego
  • 1 litr bulionu
  • 150ml mleka kokosowego + kilka łyżek do dekoracji
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • listki świeżej kolendry lub natka pietruszki do ozdoby
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.  Buraki obrać, pokroić w małą kostkę, pozostawiając 1 grubszy plaster w całości. Świeży imbir posiekać drobno. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem oraz imbirem, lekko osolić. Podsmażać często mieszając około 4-5 minut na średnim ogniu.
Dodać pokrojone w kostkę buraki (oraz ten gruby plasterek) i zalać 3/4 bulionu. Zwiększyć ogień, zagotować. Ponownie zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Wyciągnąć z zupy gruby plasterek buraka, pokroić w cieniutką zapałkę, odłożyć do ozdoby. 
Zupę zmiksować. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać resztę bulionu. Przyprawić solą i pieprzem. Podgotować przez chwilę, wlać mleko kokosowe i zagotować około 30 sekund. 
Zdjąć z ognia, wlać do salaterek. Na każdą porcję kłaść 1 łyżkę mleka kokosowego, kilka paseczków buraka oraz odrobinę natki pietruszki lub kolendry. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.self.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz