piątek, 27 lutego 2015

KROKIETY ZE SZPINAKIEM

 I MASCARPONE



Na ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody (zwykłej lub gazowanej)
  • 6 łyżek mąki pszennej (mniej więcej)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
Na nadzienie:
  • ok.300g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 czubate łyżki mascarpone
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
Na panierkę:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego 

 Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować mikserem na gładką masę, dodając ewentualnie mleka lub mąki tak, aby miała konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię do naleśników bez smarowania jej olejem (wystarczy ta ilość, która została zmiksowana). Smażyć cienkie naleśniki i odkładać na talerz. 

 Na zwykłej patelni rozgrzać olej, włożyć zamrożony szpinak i doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Na średnim ogniu dusić szpinak do momentu aż odparuje nadmiar wody. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i dodać mascarpone. Mieszać i dusić całość około 2 minuty. Nadzienie spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem, żeby było wyraziste w smaku. Odstawić z ognia i lekko przestudzić. 


Na każdy naleśnik nakładać 2 łyżki nadzienia i zawijać w tzw. kopertę, jak na załączonym zdjęciu. Każdego krokieta obtaczać w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej zmieszanej z odrobiną soli. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety ze wszystkich stron, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Odkładać na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco, najlepiej z dipem czosnkowym zrobionym z jogurtu greckiego, czosnku, soli i ziół. Smacznego! :)

*) dla urozmaicenia do nadzienia można dodać odsączoną soczewicę z puszki, pokrojoną w paseczki szynkę lub posiekane suszone pomidory.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz