środa, 4 lutego 2015

ZUPA KREM Z SELERA NACIOWEGO








Składniki na 3 porcje:

  • 200g selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 litr bulionu
  • 100ml śmietany 12%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła  do smażenia
Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Seler naciowy oczyścić z włókien, pokroić w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzać olej i masło. Wrzucić cebulę i czosnek, odrobinę posolić i lekko zeszklić. Dodać seler naciowy i całość smażyć, często mieszając, około 12-15 minut.
Natkę pietruszki posiekać (niezbyt drobno) i dodać do warzyw. Wlać bulion, doprawić całość gałką muszkatołową i pieprzem. Gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i zmiksować na gładki krem. Znów postawić na małym ogniu, dodać śmietanę i powoli mieszając, podgotować jeszcze krótką chwilę.

Podawać gorącą zupę, ozdobioną listkami selera lub natką pietruszki. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz