poniedziałek, 13 kwietnia 2015

PIECZONE BATATY Z WARZYWAMI 

I KURCZAKIEM




Składniki na 2 porcje:
  • 4 podudzia z kurczaka, pozbawione skóry
  • 2 średniej wielkości bataty (u mnie akurat z białym miąższem)
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 2-3 garście świeżych liści szpinaku lub dowolnej sałaty
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego majeranku
  • szczypta sproszkowanej słodkiej papryki
  • odrobina chilli cayenne
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • natka pietruszki do ozdoby
Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, sproszkowaną słodką papryką i majerankiem oraz odrobiną oleju. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym posmarować dno olejem, ułożyć podudzia z kurczaka i wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut.

W międzyczasie bataty obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić je na dość cienkie plasterki (ok.2-3mm). Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka. Bataty, cebulę i paprykę włożyć do miski, dodać łyżkę oleju, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, całość wymieszać dokładnie. 
Gdy minie 15 minut kurczaka, wyjąć na chwilę naczynie żaroodporne, podudzia obrócić na drugą stronę i przesunąć na połowę naczynia, a obok wyłożyć mieszankę warzyw. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 20-25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzać widelcem, czy bataty są już miękkie.


Wyjąć naczynie z piekarnika. Na półmisku ułożyć szpinak/sałatę, na nim wyłożyć upieczone warzywa i skropić sokiem z limonki, lekko przemieszać. Dodać upieczone podudzia z kurczaka i całość posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego! :)


2 komentarze: