niedziela, 17 stycznia 2016

DOMOWY FISHBURGER / BURGER RYBNY Z SOSEM SEROWYM



Składniki na 1 porcję:
  • 1 bułka grahamka
  • 1 filet z dowolnej ryby (nieduży kawałek)
  • jajko, bułka tarta do panierowania
  • olej + masło do smażenia
  • sól, pieprz
  • suszone zioła prowansalskie
  • 0,5 pomidora
  • garść rukoli
  • kawałek sera pleśniowego Blue Cheese
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta posiekanego szczypiorku
Rybę oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej z masłem, usmażyć rybę na złoty kolor ; odłożyć na talerz.

Przygotować sos: majonez, jogurt oraz sok z cytryny wymieszać razem w miseczce, dodać pokruszony ser pleśniowy oraz posiekany koperek i szczypiorek. Starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby, odstawić na chwilę.

Bułkę przekroić na pół, opiec lekko w tosterze lub na patelni. Na dolnej części rozsmarować połowę sosu serowego, ułożyć rybę. Na niej rozprowadzić resztę sosu, dodać rukolę i plasterki pomidora, lekko osolić i przykryć drugą połową bułki. 
Podawać natychmiast. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz