niedziela, 24 stycznia 2016

ZAPIEKANY CAMEMBERT Z GRUSZKAMI



Składniki na 1 (dużą) porcję:
  • 1 ser camembert okrągły
  • odrobina oliwy lub oleju
  • 1 gruszka
  • odrobina soku z cytryny
  • garść płatków migdałów
  • świeżo mielony pieprz
Na sos:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu 
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W małym naczyniu żaroodpornym na dno nalać odrobinę oliwy, ułożyć ser camembert, wierzch sera ponacinać lekko w kratkę.
Składniki sosu wymieszać w kubeczku i polać nim ser z wierzchu. Wstawić naczynie z serem do piekarnika i piec bez przykrycia przez około 7-10 minut. Gotowy camembert powinien mieć miękką, ale nie spieczoną skórkę oraz miękki środek, który powinien się uginać pod przyciśnięciem, ale nie wypływać.

W czasie gdy ser się piecze, przygotować gruszki. Bez obierania, pokroić je na cienkie cząstki lub plastry, lekko skropić sokiem z cytryny.

Upieczony ser ułożyć na talerzu, oprószyć pieprzem i posypać płatkami migdałów. Cząstki gruszki ułożyć na/przy serze. Podawać natychmiast. Smacznego! :)







Inspiracja przepisu: www.foodandwine.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz