sobota, 2 stycznia 2016

MAROKAŃSKA ZUPA Z CIECIERZYCĄ, QUINOA I POMARAŃCZĄ



Składniki na 3 porcje:
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 150g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu
  • 1,5-2 szklanki bulionu
  • sok z jednej pomarańczy + starta skórka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 goździki (roztarte)
Do podania:
  • 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • płatki migdałów, podprażone na suchej patelni  
Komosę (quinoa) opłukać na sitku zimną bieżącą wodą (przez ok.30 sekund). Wsypać ją do rondelka, zalać szklanką wody i zagotować. Lekko osolić i gotować na małym ogniu przez 15 minut, w razie potrzeby uzupełniając niewielką ilością wody. Ugotowaną odstawić z ognia, nie mieszać. Po 5 minutach spulchnić widelcem (powinna wchłonąć całą wodę).

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju w większym garnku. Wrzucić odcedzoną ciecierzycę, imbir, kmin, paprykę, cynamon i goździki. Lekko podsmażyć całość, wlać bulion oraz passatę, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ciecierzyca zmięknie (około 15 minut).

Zupę zmiksować blenderem (konsystencja według upodobań), wlać sok z pomarańczy i lekko podgrzać. Nalać na talerz, posypać ugotowaną quinoą, posiekaną natką i skórką z pomarańczy. Ozdobić kilkoma płatkami prażonych migdałów. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.happyheartedkitchen.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz