poniedziałek, 23 maja 2016

DUSZONY KURCZAK W SOSIE 

Z SEZAMEM




Składniki na 3-4 porcje:
  • 2 filety z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 średnia marchewka 
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki wody + kolejne pół do podlewania
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną, wtedy wydłużamy czas gotowania o kolejne 10 minut)
  • 1 łyżka cukru
  • szalotka/dymka do podania
  • szczypta czarnego sezamu
Kurczaka pokroić w dużą kostkę (2x2cm). Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dymkę pokroić w plasterki (głównie zieloną część).

W garnku lub woku rozgrzać olej.  Mięso oprószyć solą i pieprzem, wrzucić do garnka i obsmażać na dużym ogniu ze wszystkich stron, aż się mocno zrumieni. Dodać czosnek i startą marchew, zmniejszyć ogień, wsypać łyżkę cukru i mieszając, smażyć jeszcze 5 minut. Dodać sos sojowy i wlać wodę. Zagotować całość, przykryć częściowo i dusić na średnim ogniu przez 10 minut. 

Do kubeczka wlać trochę zimnej wody, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać, by nie zostały grudki. 

Zawiesinę z mąki wlewać powoli do garnka, mieszając żeby dokładnie rozprowadzić ją w sosie. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, gdy za bardzo zgęstnieje. Dusić na małym ogniu przez 10-20 minut, dodając troszkę wody w trakcie. 

Nakładać na talerz, posypując posiekaną dymką i sezamem. Podawać z sałatą i ziemniakami lub ryżem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz