sobota, 21 maja 2016

GRILLOWANE SZASZŁYKI Z KURCZAKA 









Składniki na 4-5 porcji:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • kawałek surowego boczku
Na marynatę:
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 2 ząbki czosnku (zgniecione)
  •  szczypta suszonego tymianku, oregano i rozmarynu
  • duża szczypta soli 
  • świeżo zmielony pieprz
Składniki marynaty wymieszać w większej misce lub dużym woreczku z zamknięciem strunowym. 

Mięso, paprykę i boczek pokroić na kawałki zbliżonej wielkości. Wszystko dodać do woreczka z marynatą, zamknąć i starannie rozprowadzić marynatę pomiędzy kawałkami mięsa i papryki. Odstawić na minimum 2 godziny w chłodne miejsce (można pozostawić przez noc w lodówce).

Na patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie kurczaka, paprykę i boczek. Szaszłyki ułożyć na tacce i postawić na grillu. Piec, obracając co 10 minut, przez 30-45 minut (czas zależy od wielkości kawałków mięsa, stopnia rozgrzania grilla i długości marynowania - im dłużej mięso było marynowane, tym szybciej się upiecze).

Podawać od razu, posypane posiekaną natką pietruszki, z dowolną sałatką lub pieczywem. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz