środa, 11 maja 2016

PIECZARKI ZAPIEKANE Z MASŁEM CZOSNKOWYM I SEREM BRIE



Składniki na 2 porcje:
  • 8-10 pieczarek średniej lub dużej wielkości
  • 3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • ok.80g sera typu brie
  • natka pietruszki
  • suszone płatki chilli
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Pieczarki oczyścić delikatnie, odkroić nóżki - będą potrzebne tylko kapelusze pieczarek.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub posiekać drobniutko. Natkę pietruszki lekko posiekać. Ser pokroić na plasterki wielkości mniej więcej takiej, jak średnica pieczarek.  

Masło rozetrzeć z czosnkiem i solą, odstawić.

Na blaszce, na papierze układać kapelusze pieczarek. W środek każdej pieczarki nakładać łyżeczkę masła czosnkowego, na wierzch kłaść plasterek sera brie. Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.

Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na talerz i oprószyć pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Z wierzchu posypać niewielką ilością płatków chilli. Podawać gorące, z frytkami lub ziemniakami z wody. Smacznego! :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz