czwartek, 19 maja 2016

SAŁATKA MAKARONOWA Z MANDARYNKĄ, SZPINAKIEM 

I SOSEM TERIYAKI



Składniki na 2 porcje:
  • 2 garście makaronu farfalle (kokardki)
  • 2 garście świeżego szpinaku baby
  • 1 mandarynka
  • 2 łyżki rodzynek
  • garść migdałów (obranych)
  • zielona część dymki do posypania
Na dressing:
  • 3 łyżki sosu teriyaki (najlepiej gęsty)
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku (zgnieciony lub posiekany drobno)
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku  
Składniki dressingu wymieszać w kubeczku, odstawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Mandarynkę obrać, podzielić na cząstki i pokroić na średniej wielkości kawałki. Migdały  posiekać na grubsze kawałki. 

Na półmisku ułożyć szpinak, makaron i mandarynkę. Lekko skropić połową dressingu. Posypać rodzynkami, migdałami i posiekaną dymką. Ostrożnie przemieszać, polać resztą dressingu. Podawać od razu. Smacznego! :)




Inspiracja przepisu: www.lecremedelacrumb.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz