wtorek, 14 czerwca 2016

DOMOWE WRAPY Z WOŁOWINĄ



Składniki dla 2-3 osób:
  • 250g mielonej wołowiny
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100g kukurydzy z puszki (odsączonej)
  • szczypta majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • świeże zioła: tymianek, bazylia, szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • liście sałaty (lodowej, masłowej lub innej o dużych liściach)

Paprykę pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zioła z grubsza posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić mielone mięso. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dodać czosnek i cebulę. Na średnim ogniu smażyć, często mieszając, około 10-12 minut. Dodać pokrojoną paprykę i kukurydzę. Smażyć kolejne 5 minut. 
Zdjąć z ognia, dodać łyżkę jogurtu (pomoże związać farsz) oraz świeże posiekane zioła. Wymieszać.

Nakładać farsz w liście sałaty, trzymając liść rozłożony na dłoni i delikatnie podwijając boki do góry. 
Gotowe wrapy układać na talerzu, podstawiając coś po bokach, żeby się nie przewróciły (np. ćwiartki pomidora).




Podawać od razu, z dowolnym dipem, np. ziołowym lub czosnkowym. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz