środa, 22 czerwca 2016

KRUCHY PLACEK Z TRUSKAWKAMI




Składniki na małą formę o wym.21x24cm:
  • 125g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • 350-400g truskawek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
 
Mąkę oraz cukier puder i proszek do pieczenia przesiać razem do jednej miski, wmieszać szczyptę soli.

Zimne masło pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mąki. Zmiksować lub wymieszać ręcznie. Dodać jajko oraz kilka kropli aromatu i zmiksować ponownie, aż powstanie delikatne, mięciutkie ciasto. Miksowanie/zagniatanie powinno trwać jak najkrócej.

Dwie trzecie wyrobionego ciasta wyłożyć do formy, delikatnie uklepując spód placka. Wstawić je do lodówki na około pół godziny. 
Pozostałe ciasto lekko rozwałkować (najlepiej na pergaminie i przez pergamin, żeby się nie kleiło do wałka). Foremkami do ciastek wykrawać kwiatki i listki, po czym wstawić je również do lodówki. (Ten etap można pominąć i pozostałą jedną trzecią ciasta po prostu zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub ułożyć kratkę z cienkich pasków ciasta, na wierzch masy truskawkowej).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Umyte truskawki pokroić na nieduże kawałki, posypać cukrem (ilość zależy od stopnia słodkości owoców) oraz dodać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na warstwę ciasta, wyjętego z lodówki. Na wierzch masy truskawkowej ułożyć resztę ciasta: kwiatki, kratkę lub posypać kruszonką. 
Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Po upieczeniu przestudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić listkami mięty. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: www.rozpustnegotowanie.blogspot.com
 

2 komentarze:

  1. Cieszę się, że ciasto Ci się spodobało, bardzo ciekawe wykończenie. Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń