środa, 15 czerwca 2016

KURCZAK CAPRESE Z SEREM 

I POMIDORKAMI



Składniki na 1 dużą porcję:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 plastry sera pleśniowego (brie, camembert) lub mozzarelli
  • 6-8 pomidorków cherry
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • garść świeżych liści bazylii + kilka do dekoracji
  • olej do smażenia

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Pomidorki przekroić na połówki, bazylię pokroić w paski, czosnek drobniutko posiekać. 

Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć połówki kurczaka obok siebie, oprószyć solą i smażyć ok. 6 minut na średnim ogniu. Odwrócić je na drugą stronę, znów lekko posolić i smażyć kolejne 6 minut. Zrumienione mięso zdjąć z patelni i odłożyć na talerz, przykryć.

Na tej samej patelni znów rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić czosnek i zmniejszyć ogień. Mieszając, podsmażyć przez minutę.  Wlać ocet balsamiczny, a gdy się zacznie gotować, dodać połówki pomidorków. Podsmażać całość około 3 minuty, dodać paseczki bazylii i przyprawić solą oraz pieprzem. 
Po minucie na patelni ułożyć obok pomidorków usmażone wcześniej mięso. Na każdym kawałku mięsa umieścić plaster sera. Patelnię przykryć i dusić całość na małym ogniu przez 5 minut.

Wyłożyć kurczaka na talerz, na wierzch nakładać pomidorki w sosie balsamicznym. Ozdobić świeżą bazylią i podawać natychmiast. Smacznego! :)

 

2 komentarze:

  1. Pyszne, poprostu niebo w gębie a jak by powiedziała moja ciotka - ambrozja. Nie miałam octu balsamicznego i użyłam jabłkowego. Podałam z ryżem. Pozdrawiam :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Sprytna modyfikacja z tym octem :) Pozdrawiam również!

      Usuń