czwartek, 30 czerwca 2016

PIRAMIDKI Z POMIDORA, MOZZARELLI 

I SZPARAGÓW





Składniki na 1 porcję:
  • 1 duży pomidor, najlepiej malinowy (ma najwięcej miąższu)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 5 cienkich łodyżek szparagów zielonych
  • ocet balsamiczny do podania
  • kilka listków bazylii
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • patyczki do szaszłyków lub wykałaczki
Szparagom odłamać stwardniałe końcówki, przekroić na kawałki o długości zbliżonej do średnicy pomidora. Szparagi ugotować na parze (około 10 minut) lub podsmażyć na łyżce oleju (na średnim ogniu około 5-7 minut), najpierw wrzucając najgrubsze części, kończąc na główkach. Odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.

Pomidor przekroić w poprzek (poziomo) na trzy-cztery dosyć grube plastry. Mozzarellę również pokroić w ten sposób. Każdy plaster mozzarelli oprószyć solą i pieprzem.

Układać piramidkę rozpoczynając od plastra pomidora na sam spód. Na nim położyć plaster mozzarelli, a na niej poukładać w poprzek kawałki szparagów. Powtarzać te czynności aż do wykorzystania składników. 

Okrągłą piramidkę ułożyć na talerzu, wbić dwa patyczki do szaszłyków lub wykałaczki (można pominąć, ale dzięki patyczkom piramidka nie rozsypie się przy krojeniu). Ostrym dużym nożem przekroić piramidkę przez środek, dzięki czemu będzie się pięknie prezentować.

Całość skropić octem balsamicznym i posypać solą oraz pieprzem. Podawać ozdobione listkami bazylii. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz