czwartek, 11 stycznia 2018

PASTA KANAPKOWA Z PIECZONEJ DYNI



Składniki:

  • puree z pieczonej dyni (przepis tu: puree z dyni )
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5-7 suszonych pomidorów
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki


Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, suszone pomidory w kostkę. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, lekko osolić i smażyć, często mieszając, aż zmięknie (ale nie zbrązowi). Pod koniec dodać suszone pomidory, czosnek oraz płatki chilli. Mieszając, smażyć około 30 sekund. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

Puree z pieczonej dyni umieścić w pojemniku blendera, dodać całą zawartość patelni i zblendować na dość gładką masę. Jeśli puree jest zbyt gęste, dodać łyżkę oleju. Przyprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Drobno posiekać natkę pietruszki i wmieszać ręcznie do puree. Podawać z chlebem lub jako dip do warzyw. Przechowywać w lodówce, w zamkniętym szczelnie pojemniku, do kilku dni. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: www.jadlonomia.com

1 komentarz: