środa, 14 maja 2014

GULASZ WOŁOWY Z PAPRYKĄ 

I PIECZARKAMI


Składniki na 3 porcje:
  • 0,5 kg wołowiny (najlepsza pręga)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 30dag pieczarek
  • kilka łodyżek selera naciowego
  •  olej do smażenia
  • tymianek, majeranek, sól, pieprz
  • 3-4 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
  • odrobina chilli cayenne
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • posiekana natka pietruszki
Czas przygotowania: około 2 godziny (im dłużej, tym smaczniejsze)

Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki i przerosty oraz nadmiar widocznego tłuszczu; pokroić na średniej wielkości kawałki i posolić. 
W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać olej i wrzucić mięso. Podsmażyć do zrumienienia ze wszystkich stron, następnie dodać cebule pokrojone w grubsze plastry i przeciśnięty czosnek. Doprawić sporą ilością majeranku i tymianku oraz pieprzem. Gdy cebula się usmaży, dodać sproszkowaną paprykę i chilli cayenne. Podlać mięso odrobiną gorącej wody i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 30-40min.


Papryki pokroić w niewielkie kawałki, dodać do mięsa. Seler naciowy oczyścić z
twardych włókien, pokroić na kawałki i wrzucić do gulaszu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz skórkę z cytryny. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki (lub ósemki) i wrzucić do garnka. Dusić potrawę dość długo (ok. godzinę, ewentualnie dłużej) pod przykryciem, aż mięso całkowicie zmięknie, podlewając w razie potrzeby.

Podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami, posypane natką pietruszki. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz