niedziela, 4 maja 2014

KROKIETY Z MIĘSEM, FETĄ 
I POREM



  • 1 ugotowane udko z kurczaka
  • 1 ugotowana porcja rosołowa wołowa z kością (warto wykorzystać mięso z rosołu lub ugotować je w wywarze warzywnym)
  • pół pora (biała część)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • kawałek sera feta (około 2 łyżki)
  • niewielki kawałek boczku wędzonego
  • szczypiorek
  • majeranek, sól, pieprz
  • 6 usmażonych naleśników
  • 1 jajko i bułka tarta do panierowania

Mięso ugotowane i przestudzone oddzielić od kości, zmielić razem z boczkiem. Por, cebulę i czosnek pokroić w plastry, przesmażyć na łyżce masła do miękkości, zmielić. W misce wymieszać zmielone mięso, cebulę z porem, pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem. Dodać 2 łyżki majeranku, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku (masę należy mocno doprawić, po usmażeniu złagodnieje). Dokładnie wymieszaną masę nakładać na środek każdego naleśnika, zawinąć najpierw boki, później dół i górę do środka (jak kopertę).



Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć zaczynając od strony "łączenia" (żeby się szybko skleiło), po kilka minut z obu stron oraz chwilkę po bokach (przytrzymując krokieta dwoma widelcami), żeby był równomiernie obsmażony na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z lekką sałatką, np. z pomidorów. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz