środa, 7 maja 2014

SAŁATKA Z BOCZKIEM 
I KIEŁKAMI


Składniki na 2 porcje:
  • kawałek wędzonego boczku
  • 2 garście roszponki lub mieszanki sałat
  • duża garść kiełków brokuła
  • kilka łyżek oleju
  • sok z pół cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • pomidorki cherry do dekoracji
Boczek pokroić na małe kawałeczki, usmażyć na odrobinie oleju (im bardziej wysmażony, tym smaczniejszy). Odsączyć z tłuszczu.
W miseczce wymieszać składniki sosu: 3 łyżki oleju, sok z cytryny, musztardę i miód, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Boczek wrzucić do sosu, dokładnie wymieszać i pozostawić na około pół godziny, aż dobrze nasiąknie.


Roszponkę wymieszać z kiełkami, polać sosem z boczkiem i wymieszać całość. Przystroić pokrojonymi pomidorkami i od razu podawać. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz