niedziela, 18 stycznia 2015

KANAPKA Z WOŁOWINĄ NA CIEPŁO 

wg JAMIE'GO OLIVERA



Składniki na 1 porcję:
  • 1 bułka
  • kawałek duszonej/pieczonej wołowiny (resztki z obiadu)
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • kilka liści szpinaku/sałaty
Mięso pokroić na małe kawałeczki lub paski, podgrzać. Na patelni rozgrzać olej i dodać masło. Gdy się rozpuści, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Zmniejszyć ogień, wsypać cukier i wlać ocet winny, zamieszać i smażyć powoli, mieszając od czasu do czasu, przez około 10-15 minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

Bułkę przekroić na pół, obie połówki opiec w tosterze. Wewnętrzną część każdej połówki posmarować łyżeczką musztardy. Na dolnej połówce bułki ułożyć karmelizowaną cebulkę, na to pokrojone mięso oraz liście szpinaku lub sałaty. Przykryć drugą połówką bułki.
Podawać gorące. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: "Jamie's Comfort Food" - Jamie Oliver

3 komentarze:

  1. Jest przepyszna - i naprawdę łatwa do zrobienia :) Do dzieła więc!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam podstawowych składników - czyli bułki i mięsa :) Ale kiedyś wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń