wtorek, 6 stycznia 2015

SAŁATKA Z JARMUŻU, PIECZAREK 

I PAPRYKI



Składniki na 4-5 porcji:
  • 3 duże garście jarmużu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 6-8 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 50g sera z niebieską pleśnią
Jarmuż umyć, osuszyć, odkroić twarde łodygi i same liście pokroić na paseczki. Paprykę czerwoną i żółtą umyć, oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać olej oraz 1 łyżkę masła. Dodać papryki oraz cebulę, podsmażyć do miękkości, lekko osolić. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski.

Na tej samej patelni znów rozgrzać łyżkę masła, wrzucić plasterki pieczarek, krótko obsmażyć.
Zmniejszyć ogień, dodać jarmuż, ocet balsamiczny i czosnek. Mieszając, podsmażać około 2 minut. Zdjąć z ognia, dodać do miski z paprykami . Przyprawić odrobiną soli i pieprzu, wymieszać. Na wierzch pokruszyć ser pleśniowy. 

Podawać w dowolny sposób, na ciepło - bezpośrednio po przyrządzeniu- lub po wystudzeniu. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.pinchofyum.com

3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie! Jak spotkam gdzieś jarmuż to na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki! :) a jarmuż jest w stałej sprzedaży w Biedronce, duuża paka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to nie wiedziałam,dzięki za informację :)

    OdpowiedzUsuń