wtorek, 10 lutego 2015

WALENTYNKOWY TORCIK BEZOWY 

Z SERDUSZKAMI



Składniki na torcik o średnicy ok. 15cm oraz 25 małych serduszek:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 185g cukru
  • barwnik czerwony w żelu
Na krem do torcika:
  • 120g zimnego mascarpone
  • 100ml zimnej śmietany kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do 90 stopni, z termoobiegiem. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować worek cukierniczy z tylką o dość dużej średnicy (u mnie 1M). Barwnikiem zrobić wewnątrz worka podłużne wzory, jak na załączonym zdjęciu.



Białka ubić z solą , na najwyższych obrotach miksera. Gdy już  masa będzie sztywna, małymi partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ubitą pianę nałożyć łyżką do rękawa (dobrze ubita piana raczej nie zmieści się na jeden raz do worka) i na jednej blaszce wyciskać niewielkie serduszka (około 4-5cm średnicy), zostawiając około 2-3cm odstępu między serduszkami. 
Na drugiej blaszce wycisnąć kółka (najpierw okrąg, potem zapełnić środek) o średnicy ok.10cm (bezy się rozrosną).
Obie blachy wstawić jednocześnie do piekarnika (termoobieg ułatwi równomierne pieczenie bez konieczności zamiany) na 90 stopni, na około 70-90 minut. Upieczone (zupełnie suche) bezy wyciągnąć i przestudzić w przewiewnym miejscu.

Składniki na krem wyjąć z lodówki. Umieścić je w misce i ubić na najwyższych obrotach miksera, aż krem będzie sztywny. Przygotować bezy na torcik - kółka. Jedną bezę ułożyć na talerzu/paterze, nałożyć na nią połowę kremu i lekko rozprowadzić. Przykryć drugą bezą i nałożyć drugą warstwę kremu. Ozdobić dowolnymi owocami (u mnie granat) oraz listkami świeżej mięty lub melisy.

Torcik przechowywać w lodówce pod przykryciem, max. 2 dni. Serduszka przechowywać w zamkniętym pojemniku do kilku dni. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciacha bezowe ,niestety nie umiem ich piec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis to nic skomplikowanego! A ponieważ blaty bezowe są niewielkich rozmiarów, nic się nie zapada ani nie rozłazi - naprawdę warto spróbować :)

      Usuń