czwartek, 18 czerwca 2015

GRZANKI Z SEREM CAMEMBERT 

I KONFITURĄ Z CEBULI 

I SUSZONYCH POMIDORÓW



Składniki na 2 grzanki (1-2 porcje):
  • 4 grube plastry sera camembert
  • 2 kromki chleba wiejskiego żytniego lub orkiszowego
  • 2 średnie cebule (biała i czerwona)
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka oleju
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub 1/2 szklanki wina)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • tymianek (kilka gałązek świeżego lub szczypta suszonego)
  • garść roszponki
Suszone pomidory posiekać w drobną kosteczkę. Cebule pokroić w piórka.  Na patelni rozgrzać olej z masłem. Wrzucić pokrojoną cebulę, lekko osolić i zeszklić na średnim ogniu. Dodać suszone pomidory oraz miód. Jeśli mamy suszony tymianek, dodać go od razu do cebuli; jeśli świeży, dopiero pod koniec duszenia. Wlać ocet winny lub wino, zagotować i zmniejszyć ogień. Mieszając, poddusić cebulę aż będzie miękka, w razie potrzeby podlewając wodą. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 

Pod koniec duszenia konfitury cebulowej opiec w tosterze kromki chleba. Na gotowe grzanki wyłożyć sporą ilość gorącej cebuli, na niej ułożyć po dwa plastry sera camembert, lekko wciskając je w konfiturę - tak aby ser mógł się lekko rozpuścić pod wpływem jej temperatury. Na wierzch położyć roszponkę i posypać listkami świeżego tymianku. 
Pozostawić na 2-3 minuty, aż chleb nasiąknie nieco sosem z cebuli, a ser lekko zmięknie. Podawać ciepłe. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz