czwartek, 11 czerwca 2015

SALSA TRUSKAWKOWA Z SOSEM BALSAMICZNYM





Składniki:
  • 0,5kg truskawek
  • 8-10 listków świeżej bazylii
Na sos:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu (lub więcej, jeśli truskawki są mało słodkie)
  • spora szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki sosu wymieszać w kubeczku i odstawić na kilka minut, żeby się dokładnie połączyły.

Truskawki umyć, oszypułkować i osuszyć na ręczniku papierowym.  Listki bazylii umyć, osuszyć i posiekać w większe i mniejsze wstążki/kawałki. 

Truskawki pokroić na niewielkie kawałki, najlepiej różnej wielkości. Wrzucić je do miski razem z bazylią, dodać sos balsamiczny. Wymieszać łyżką, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na min. godzinę, a najlepiej całą noc. 


Salsę można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do 3-4 dni (z czasem zyskuje na smaku). Świetnie pasuje do tostów posmarowanych kremowym serkiem lub ricottą, a także do grillowanego drobiu, jako sałatka. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.pinterest.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz