wtorek, 30 czerwca 2015

NALEŚNIKI Z BOTWINKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM



Na ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju
Na nadzienie:
  • 1 mały pęczek botwinki razem z buraczkami
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
  • ser pleśniowy - np. http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=38611
 Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować mikserem na gładką masę, dodając ewentualnie mleka lub mąki tak, aby miała konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię do naleśników bez smarowania jej olejem (wystarczy ta ilość, która została zmiksowana). Smażyć cienkie naleśniki, odkładać na talerz i przykryć drugim talerzem, żeby nie wystygły za szybko.

Botwinkę pokroić na niewielkie kawałki, buraczki w cienkie półplasterki. Czosnek i cebulkę pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić cebulkę z czosnkiem, lekko osolić i podsmażyć przez 1 minutę. Dodać plasterki buraczków i grubsze kawałki łodyżek. Mieszając, smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć resztę łodyżek i liści botwinki. Przyprawić tymiankiem oraz solą i pieprzem. Smażyć do miękkości, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. 

Na usmażone naleśniki wyłożyć nadzienie botwinkowe; na wierzchu botwinki położyć cienkie plastry sera, zawinąć w dowolny sposób. Podawać natychmiast. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz