sobota, 20 czerwca 2015

SAŁATKA TAJSKA Z WOŁOWINĄ



Składniki na 2 porcje:
  • 250g wołowiny (można wykorzystać resztę mięsa z pieczeni wołowej)
  • 3 garście rukoli
  • 1 średnia marchewka (lub w wersji mniej chrupiącej: 1/2 awokado)
  • 1/2 mango
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • świeże zioła: kolendra, bazylia, mięta
  • garść siekanych orzechów ( np. nerkowca)
Na dressing:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki chilli cayenne
  • sól
  • kilka płatków suszonego chilli (w wersji łagodnej lepiej pominąć) 


Mięso pokroić na plastry, przyprawić solą, pieprzem i usmażyć do miękkości; przestudzić i pokroić na niewielkie kawałki. Jeśli wykorzystujemy mięso z pieczeni, pokroić je na kawałeczki.
Składniki dressingu wymieszać dokładnie w kubeczku.
Marchewkę pokroić w cieniutką zapałkę, mango w kosteczkę. Pomidorki przekroić na pół.Świeże listki ziół posiekać w dowolny sposób.
Na półmisku ułożyć rukolę, posypać listkami kolendry, mięty i bazylii. Rozłożyć marchewkę, mango i pomidorki. Skropić 1-2 łyżkami dressingu i lekko przemieszać. Na wierzch wyłożyć kawałeczki wołowiny i posypać posiekanymi orzechami.  Na sam koniec sałatkę skropić resztą dressingu. Podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)


Inspiracja przepisu: www.thehopelesshousewife.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz