środa, 3 czerwca 2015

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI 

I RZODKIEWKAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 8-10 truskawek
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • garść kiełków brokuła
  • 2 garście mieszanki sałat z roszponką
Na dressing:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 zmiażdżonego ząbka czosnku
  • sól, pieprz  
Składniki dressingu wymieszać razem w kubeczku, odstawić na chwilę. 

Truskawki oszypułkować, pokroić w grube plasterki. Rzodkiewki pozbawić korzonków i natki, pokroić na cienkie plasterki. Czerwoną cebulę posiekać na cieniutkie półplasterki lub w drobną kosteczkę. 

Na półmisku ułożyć mieszankę sałat, kiełki brokuła, cebulę, rzodkiewki i truskawki. Lekko przemieszać. Polać dressingiem dopiero w ostatniej chwili, tuż przed podaniem, żeby sałatka zachowała świeżość i chrupkość. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję; jest bardzo smaczna, leciutka i prosta, bardzo polecam spróbować! :)

      Usuń