poniedziałek, 1 czerwca 2015

SAŁATKA MAKARONOWA Z AWOKADO, BOCZKIEM I GROSZKIEM



Składniki na 2-3 porcje:
  • 2 garście ugotowanego makaronu (krótkie rurki, kolanka, muszelki)
  • 2 plastry boczku
  • 1 awokado
  • szklanka groszku konserwowego (odsączonego z zalewy)
  • szczypiorek
Na dressing:
  • 3-4 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
  • drobno posiekana natka pietruszki 
Wszystkie składniki sosu starannie wymieszać w miseczce i odstawić na kilka minut. 

 Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na chrupko; odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w niedużą kostkę.
Ugotowany i przestudzony makaron wymieszać w misce z boczkiem, awokado oraz groszkiem, polać przygotowanym dressingiem i lekko razem przemieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz