piątek, 29 maja 2015

SEROWE KULKI Z BOCZKIEM 

I ORZECHAMI





Składniki na 16 kulek (dla 4 osób):
  • 3 plastry boczku
  • garść orzechów pekan
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 220g serka kremowego naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 2-3 łyżki startego  żółtego sera
  • 2 łyżki twardego sera koziego, pokruszonego
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • po 1 łyżeczce posiekanego szczypiorku, koperku, tymianku
  • 1/2 małej cebuli, posiekanej w kosteczkę
  • 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz
Boczek pokroić w malutką kosteczkę, podsmażyć na patelni na chrupko; zdjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Orzechy drobno posiekać. 
Do miski przełożyć serek kremowy, dodać ser żółty i kozi, połowę boczku oraz posiekaną zieleninę, cebulę i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i sosem Worcester.   Wymieszać łyżką na gładką masę, odstawić do lodówki na min. pół godziny. 

Na płaskim talerzu wymieszać resztę boczku i orzechy. Wyjąć masę serową z lodówki. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi lepić małe kulki z masy (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego) i obtaczać w boczku i orzechach, odkładać na duży talerz, w odstępach żeby się nie skleiły. Wstawić do lodówki, wyjąć tuż przed podaniem. Smacznego! :)


Inspiracja przepisu: www.damndelicious.net

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz