niedziela, 24 maja 2015

WANILIOWE BABECZKI -CUPCAKES- 

Z KREMEM ŚMIETANKOWYM



Składniki na 12-14 sztuk:
  • 2 jajka 
  • 130g masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Na krem:
  • 150g mascarpone, schłodzonego
  • 150ml śmietany kremówki 30%, prosto z lodówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami (ilość zależy od wielkości foremki). Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać razem i wymieszać. Jajka wybić w całości do osobnych filiżanek. Mikserem utrzeć masło na jasną i lekko puszystą masę. Partiami dodawać cukier, cały czas ucierając. Nie przerywając miksowania, dodawać jajka jedno po drugim, za każdym razem miksując, żeby składniki się dokładnie połączyły.
Zmniejszyć nieco obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Pod koniec wlać mleko i aromat waniliowy. Masa powinna mieć nieco gęstą, nie lejącą konsystencję.

Łyżką stołową nakładać masę do papilotek, mniej więcej po jednej kopiastej łyżce na babeczkę (powinna sięgać do 2/3 wysokości papilotki), wygładzić. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut. Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone i patyczek suchy po wyjęciu z babeczki. Wyjąć je z foremki (pozostawić w papilotkach) i całkowicie przestudzić na kratce.

Składniki na krem śmietankowy umieścić w misce i ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie sztywny krem. Do woreczka z odciętą końcówką włożyć tylkę (u mnie 1M) i nałożyć krem. Zwinąć drugi koniec worka i wyciskać krem na babeczki w dowolny sposób. Ozdobić cukrowymi kuleczkami, serduszkami lub owocami.


Suche babeczki można przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 5 dni, natomiast babeczki ozdobione kremem przechowywać w lodówce, do max. 3 dni. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz