środa, 13 maja 2015

HAMBURGER Z SEREM, SAŁATKĄ, KONFITURĄ CEBULOWĄ I DWOMA SOSAMI 

(luźna inspiracja przepisu Jamie'go Olivera)



Składniki na 4 porcje:
  • 600-700g mielonej wołowiny
  • 4 duże bułki pełnoziarniste
  • 4 plastry sera topionego w plasterkach
Na sałatkę:
  • 1 duży pomidor
  • 2 garście kaparów lub posiekanych oliwek
  • kilka listków roszponki lub świeżego szpinaku baby
  • garść kiełków
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Na sos I:
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire lub sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chilli
  • szczypta pieprzu
Na sos II:
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka sosu chilli  
Na konfiturę cebulową:
  • 2-3 średnie cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól  
Przygotowania zacząć od konfitury cebulowej: cebule pokroić w piórka, na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodać ocet balsamiczny i szczyptę soli, zmniejszyć ogień i  mieszając, smażyć do całkowitej miękkości, około 7-10 minut. W razie potrzeby podlać wodą, żeby się nie przypaliła. 
W międzyczasie zrobić sałatkę: pomidor pokrojony w cienkie półplasterki oraz resztę składników sałatki wymieszać razem w miseczce, odstawić. 
Przygotować w oddzielnych miseczkach obydwa sosy, mieszając składniki; odstawić. 

Mieloną wołowinę przyprawić tylko solą i pieprzem, dłonie zwilżyć zimną wodą i dokładnie mięso wymieszać (wymasować). Podzielić na 4 części i z każdej uformować 4 płaskie burgery, o średnicy nieco większej niż średnica bułki. Na dłonie nalać troszkę oleju i w ten sposób przesmarować każdego burgera z obu stron.

Grillową patelnię (lub zwykłą z grubym dnem) mocno rozgrzać na dużym ogniu. Ułożyć na niej naoliwione burgery i smażyć 1 minutę. Przewrócić je na drugą stronę, posmarować je z wierzchu sosem II (około 1 łyżeczkę sosu na 1 burgera). Po 2 minutach znów obrócić, znów posmarować wierzch tym samym sosem, smażyć około 2-3 minut. 
Po tym czasie nieco zmniejszyć ogień, obrócić je po raz kolejny i na każdym położyć plaster sera. Smażyć chwilę, aż ser się zacznie rozpuszczać. Zdjąć burgery z patelni i przełożyć na talerz. 

W międzyczasie opiec połówki bułki w tosterze lub na patelni. Każdą połówkę bułki posmarować sosem I. Układać kolejno warstwy:
- dół bułki posmarowany sosem I
- burger z serem
- konfitura z cebuli
- sałatka warzywna
- góra bułki posmarowana od spodu sosem I

Podawać natychmiast (gotowe burgery rozmiękną po kilkunastu minutach), w towarzystwie jednorazowych serwetek ;) Smacznego! :)


Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz