piątek, 1 maja 2015

FRYTKI Z BATATÓW





***) Wersja w piekarniku:
  • bataty (najlepiej te z pomarańczowym miąższem)
  • olej
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek i suszona bazylia

Bataty obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić na niezbyt cienkie frytki. W głębokim talerzu  wymieszać olej i przyprawy, dodać frytki i lekko przemieszać. Zostawić na kilka minut, aż bataty nasiąkną olejem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bataty rozłożyć pojedynczą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut, w połowie czasu obrócić je łopatką, by zrumieniły się również z drugiej strony.

***) Wersja na grilla:

Bataty pokroić w niewielkie cząstki (mniej więcej rozmiaru cząstek pomarańczy). Obtoczyć je w oleju z przyprawami i ułożyć na aluminiowej tacce do grillowania. Piec na mocno rozgrzanym grillu, aż będą miękkie. 

Podawać natychmiast, jako dodatek do mięs lub same, w towarzystwie dowolnego, lekko pikantnego sosu-dipu. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz