czwartek, 7 maja 2015

WIOSENNA ZUPA JARZYNOWA


Składniki:
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • mały kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy
  • suszony estragon
  • suszona szałwia (opcjonalnie)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • dymka lub gruby szczypior do ozdoby
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę, marchewki w plasterki, seler i pietruszkę obrać i zostawić w całości. Podgrzać bulion. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, lekko osolić i smażyć do miękkości. Dodać paprykę, podsmażyć jeszcze 2 minuty.
Wlać gorący bulion, dodać seler, pietruszkę oraz marchew. Uzupełnić wodą - ilość wody dostosować do potrzeb. Doprawić solą i pieprzem, wsypać szczyptę estragonu oraz szałwii. Gotować na średnim ogniu pod częściowym przykryciem około 15 minut, aż marchewka będzie dość miękka, ale nie rozgotowana.

Z garnka wyłowić seler i pietruszkę, odłożyć. Zupę nalać do talerzy. Czerwoną cebulę pokroić na bardzo cieniutkie półplasterki, ułożyć trochę na środku talerza. Posypać posiekaną dymką. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz