środa, 6 maja 2015

CIASTO - BISZKOPT 

Z KREMEM TWAROŻKOWYM



Składniki na formę o wym. 20x24cm:

Na biszkopt:
  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
Na krem:
  • 300g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie, prosto z lodówki
  • 300ml śmietany kremówki 30%, mocno schłodzonej
  • 75g cukru pudru
  • ziarenka wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego
  • 150-200g brzoskwiń lub mandarynek z puszki (waga samych owoców)
Ponadto:
  • 1/2 szklanki syropu z owoców z puszki lub wody z sokiem z cytryny i cukrem, do nasączenia biszkoptu
  • pralinki, owoce, posypki (do wyboru) do ozdobienia wierzchu ciasta  

 Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Mąki przesiać razem i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. 
Białka umieścić w misie miksera, ubić na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Zmniejszyć obroty miksera, cały czas miksując dodawać po trochu mąki. Po dodaniu mąki miksować już krótko, tylko do połączenia składników. Wlać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, bez termoobiegu, na około 30-35 minut (pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy upiekło się w środku - patyczek będzie suchy po wyjęciu). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, formę upuścić na ziemię z wysokości około 50cm. Odstawić do wystudzenia.
Brzegi całkowicie wystudzonego biszkoptu odkroić nożykiem od formy, wyjąć na ściereczkę, obrócić i zdjąć papier. Przekroić wzdłuż na pół (im świeższy biszkopt, tym bardziej się kruszy przy krojeniu). 

Twaróg (najlepiej tradycyjny, w kostce) zmielony dwukrotnie (lub przeciśnięty przez praskę do ziemniaków) przełożyć do miski. Dodać wanilię oraz 50g cukru pudru. Rozetrzeć mikserem lub blenderem na gładką masę. 
W oddzielnym naczyniu ubić zimną kremówkę z 25g cukru pudru, na sztywno. Ubitą śmietanę przełożyć do masy twarogowej i ręcznie wymieszać szpatułką (najlepiej w dwóch turach), na tym etapie można ewentualnie dosłodzić krem dosypując cukier puder. 

Krem rozdzielić na dwie części - jedną trochę większą od drugiej. Do większej dodać  owoce pokrojone w kostkę, delikatnie przemieszać. 
Jedną część biszkoptu ułożyć na desce/paterze, nasączyć syropem. Część kremu (tą z owocami) rozprowadzić na cieście, lekko wyrównać. Przykryć drugą połową biszkoptu i znów go nasączyć syropem. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu, wyrównać. Ozdobić pralinkami lub owocami, w dowolny sposób. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :)


Inspiracja przepisu na krem: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz