poniedziałek, 25 kwietnia 2016

KURCZAK DIJON W SOSIE POROWYM





Składniki na 2 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka wody do podlewania
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki ostrej musztardy Dijon
  • szczypta suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • kilka kropli soku z cytryny lub limonki
  • posiekana natka pietruszki, suszone płatki chilli (można pominąć)
  • olej do smażenia
Filet z kurczaka pokroić na plastry o grubości ok. 1cm, przyprawić lekko solą, pieprzem i majerankiem. Por pokroić w półplasterki, czosnek drobno posiekać.  

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej, podsmażyć plastry kurczaka aż się zrumienią, z obu stron. Zdjąć na talerz. Do tego samego garnka dodać łyżkę oleju, wrzucić pokrojony por, na dużym ogniu przesmażyć aż nieco zmięknie. Dodać czosnek, zmniejszyć ogień do połowy i smażyć razem, często mieszając, przez ok. 2 minuty. 
Do garnka wlać wodę, zagotować. Doprawić solą. Dodać musztardę, wmieszać ją do warzyw i po chwili dodać śmietanę. Zmniejszyć ogień i dusić całość ok. 3 minuty. Dodać kurczaka do sosu, dusić pod częściowym przykryciem ok. 15 minut.




Tuż przed podaniem całość skropić sokiem z cytryny, posypać natką pietruszki i płatkami chilli. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz