czwartek, 28 kwietnia 2016

TARTA Z BOTWINKĄ I KOZIM SEREM



Składniki dla 3 osób:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (z lodówki)
  • 2 pęczki botwinki razem z buraczkami
  • 1 opakowanie koziego sera
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • garść posiekanych orzechów, np. pekan
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Botwinkę umyć, odkroić buraczki od łodyżek z liśćmi. Buraczki pokroić na centymetrowe plastry (można w poprzek lub wzdłuż). Łodyżki pokroić na dwu-centymetrowe kawałki, liście w paski. Kilka najładniejszych i najmniejszych listków odłożyć do dekoracji.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić plastry buraków. Na średnim ogniu obsmażać przez chwilę, dodać grubsze łodyżki. Po kolejnej minucie dodać cienkie łodyżki oraz paski liści botwinki. Wrzucić czosnek, lekko posolić, dodać tymianek i miód. Poddusić wszystko razem, mieszając, aż zmiękną i widelec będzie łatwo wchodził w warzywa. Zdjąć z ognia.

Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i rozłożyć na papierze. Środek ponakłuwać widelcem. Pozostawiając około 2 cm "ramki" suchego ciasta po obrzeżach (podczas pieczenia "ramki" same wyrosną), wyłożyć zawartość patelni pojedynczą warstwą na całe ciasto. Na wierzch porozsypywać kawałeczki pokruszonego koziego sera oraz posiekane orzechy. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz paseczkami listków botwinki. Podawać natychmiast. Smacznego! :)










Inspiracja przepisu: www.whiteplate.com






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz