piątek, 1 kwietnia 2016

PIECZONE BATATY Z SOSEM JOGURTOWO-SEROWYM





Składniki na 2 porcje:
  • jeden duży batat (ok. 0,5 kg)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • łyżka posiekanych świeżych ziół - natka pietruszki, szczypiorek lub tymianek
Na sos:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • kawałeczek sera z niebieską pleśnią Blue Cheese
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 

Przygotować sos: ser pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do kubeczka, dodać jogurt i przyprawy oraz sok z cytryny. Wymieszać, rozcierając ser widelcem. Odstawić na później.

Bataty obrać, pokroić w dużą kostkę (ok. 2x2cm). W głębokim talerzu wymieszać olej z solą i pieprzem, cząstki batatów  obtaczać w oleju i wyłożyć na blaszce, pojedynczą warstwą. 

Wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, po czym obrócić je/przemieszać i piec kolejne 10-12 minut. Upieczone bataty wyjąć, posypać granulowanym czosnkiem i suszonymi płatkami chilli, skropić sokiem z cytryny i przemieszać lekko.

Podawać posypane świeżymi ziołami, w towarzystwie sosu jogurtowo-serowego. Są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs lub ryby, również jako samodzielne danie (wówczas sugeruję podwojenie ilości składników! :) )
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz